DASHBOARD PANELS

De  dashboardpanelen zijn een centraal onderdeel van de scheepselektronica. Vanaf hier bedienen de kapitein en de bemanning het schip en zijn vele verschillende systemen. Het is misschien wel de belangrijkste mens-machine interface aan boord. De meeste bridge-consoles bestaan tegenwoordig uit tal van apparaten van verschillende fabrikanten, elk met hun eigen uiterlijk en bedieningselementen.  Boning kan al deze verschillende apparaten op een uniforme manier integreren in de dashboardpanelen waardoor de panelen een veel rustigere uitstraling geven en het bedieningsgemak vergemakkelijken. Om het uiterlijk van de panelen te verbeteren zal Böning ook de apparatuur van derden zoveel mogelijk achter de folie installeren.

de AHD-USP is de basisbouwsteen voor de besturing van de maatwerk panelen. Met zijn 8 of 15 vrij programmeerbare microswitch knoppen is het in staat om vrijwel alles te schakelen. De nodige contacten om de systemen te besturen zijn verbonden met een datastation dat communiceert met het bedieningspaneel via CAN-bus. Elke knop krijgt een kanaal toegewezen in de systeemconfiguratie en kan worden gedefinieerd om eenvoudig aan/uit of complexere te activeren commando’s. De knoppen kunnen ook statuswijzigingen van weergeven een verbonden systeem door op te lichten of zelfs van kleur te veranderen.

De verlichtingskleur kan naar wens worden ingesteld en gewijzigd worden op het scherm of direct op het dashboardpaneel. Om schittering ’s nachts te voorkomen, wordt de helderheid van de verlichting van het paneel automatisch gedimd.

De knoppen kunnen worden geprogrammeerd worden naar wens van de klant met voordelen als 3 sec vertraging voor kritische knoppen zodat ze niet per ongeluk worden ingedrukt. Functies zoals wipercontrol, whisslecontrol, searchlightcontrol etc. kunnen nu allemaal in dezelfde soort knoppen worden uitgevoerd.

Verder automatisering in de dashboard panelen is ook mogelijk door een matrix systeem te instaleren via een scherm of knoppen.  De functionaliteiten zoals bv ECDS, Radars, Camera’s, AMCS kan dan bestuurd worden welke functionaliteit je op welk scherm wilt hebben. Bijna alles is mogelijk.

De Böning paneelelektronica is voorzien van microschakelaars die minimaal een miljoen operaties meegaan. In combinatie met de folie-embossing is er een duidelijke voelbare feedback bij het indrukken van een knop. De frontfolie is gemaakt van polyurethaan met een fluwelen afwerking die op de achterkant is gezeefdrukt en verlijmd is met het gefreesde aluminium plaatwerk. Het geheel is zeer duurzaam, UV bestendig, krasvast en bestand tegen de meeste reinigingsmiddelen, waardoor het perfect geschikt is voor zowel binnen als buiten.

Böning levert al meer dan een jaar aluminiumfoliepanelen 30 jaar, waardoor wij en onze leveranciers een enorme voorsprong hebben in kwaliteit en inzicht in de diverse klantenvragen.

De Böning dashboard panelen hebben de volgende voordelen:

  • Uniform helm design
  • Vereenvoudigt de bediening van het schip
  • Minder rommelig gevoel van de verschillende soorten apparatuur
  • Duurzame werking, gebouwd om lang mee te gaan
  • Onopvallend design, passend bij elke interieurstijl
  • One stop shop voordelen
  • Unieke bedieningselementen op maat – schakel wat u maar wilt
  • Integratie van bijna elk systeem van derden

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden neem dan contact met ons op of druk op de onderstaande knop om de brochure te downloaden.